Sidebar

13
st, pro

BLOGEE
Typography

Upřímně ty jejich sračky nejím. Nevidím důvod si ničit zdraví tím, že bych se živil něčím, co je instantní. Život není instantní a ředitel Vitany svoje pytlíkové polévky nikdy ani neochutnal, natož aby je jedl. Ví moc dobře proč.

 

Oficiální zdůvodnění snížení gramáže pytlíkových polévek bez vlivu na cenu z úst mluvčí koncernu Vitana (vlastníci jsou z Norska) zní, že reagovali na podněty zákazníků, kteří si stěžovali na obsah. Tedy konkrétně na palmový tuk.

Palmový tuk: Dana Večeřová lže!

Palmový olej: Mor indonéské ekonomiky

Údajně se má jednat o zvýšení kvality výrobků, které je však spojeno s vyššími náklady. Co se týče obsahu tuku u starého modelu instantních polévek: rostliný tuk + palmový olej dohromady 8% obsahu. Nově nahradili palmový tuk vepřovým sádlem jehož cena je už poměrně dlouho stabilní. To nám chtějí tvrdit, že těch pár procent obsahu sádla prodražilo recepturu natolik, že museli o 25% zdražit? Vypadáme Vitano všichni jako blbci? Náklady na změnu 1% a celkové cenové navýšení 25%, takový zajimavý způsob ekonomie, kterou Norové předvádí, že? No stejným způsobem přistoupili totiž v minulosti i ke konečnému řešení kořenící otázky. V kořenících směsích nezvýšili množství koření, ale levné soli. Náklady klesly, cena vzrostla. Směšné na celé situaci je však ten fakt, že poživatelé instantních polévek palmový tuk rozhodně neřeší. 99% z nich ani neví co palmový tuk je, co znamená a jaký má vliv na zdraví, přírodu a ekonomii. To si jen Vitana vytáhla ten nejtrapnější důvod. 

Lidé, kteří se o palmový tuk zajímají by instantní polévku nikdy do huby nedali. Víte, že skladba mastných kyselin u sádla a palmového tuku je velmi podobná, přibližné složení sádlo/palmový tuk je: nasycené MK 39%/49%, mononenasycené 45%/37%. vícenenasycené 11%/9%. Z výživového hlediska mezi nimi prakticky není velký rozdíl, snad jen ten že sádlo navíc obsahuje cholesterol a palmový tuk nějaké zbytky karotenů a vit. E (většina z původně významnějšího obsahu se ztratí rafinací). Takže ano, opravdu z nás dělají voly. Současná cena surového palmového oleje je totiž kolem $650/tunu, u sádla cca $800/tunu ale podle kvality a zdroje může být i pod $500...

Podívejme se na složení takové hrachové polévky Vitana:

hrachová mouka 62 %, škrob, jedlá sůl, sójový hydrolyzát, škvařená slanina 4%, maltodectrin, hrášková mouka 2,8 %, bramborové vločky, aromata, cukr, cibule mletá, majoránka, černý pepř, česnekový extrakt.

Podívejme se na klasický recept hrachové polévky: 

předvařený hrach, hovězího bujon, hladká mouka, máslo, uzená slanina, sůl, pepř, sladká paprika, majoránka, česnek

Z výše uvedených složení...stále si kladu otázku, proč bych se měl cpát škrobem, hydrolyzátem, maltodectrinem, aromaty a extrakty? Navíc za 29,- Kč a je pravda trošku pomaleji budu mít 20x chutnější polévku a nasytím za stejnou cenu 5 lidí. Ale ano, jedná se o instantní výrobek pro urychlení procesu vaření pro líné a neschopné lidi, kterým nezáleží na zdraví a životě. 

Kousek másla, na něm zprudka osmahnout cca 2/3 obsahu pytlíku s mladým mraženým hráškem, poté zalít vývarem, potom vše rozmixovat tyčovým mixerem. Přihodit zbylý hrášek. Krátce provařit. K dochucení možnost přidat trochu smetany. Sůl, pepř, hotovo. Fajnšmekr si na pánvi opeče anglickou slaninu a přidá do polévky. Případně přidá mátu. Náklady úplně stejné jako u té z pytlíku, víte co jíte, chuť neporovnatelná!

Nicméně zdůvodnění, kterým se Vitana prezentovala se jen zesměšnila, protože kdyby to udělala pomaleji a s inteligentním vysvětlením, tak si toho nikdo nevšimne. Jaké je řešení celé situace? Lidi pěstujte si bylinky a nekupujte ty sračky z pytlíku, vždyť vaření je tak jednoduché a krásné. Používejte rozum a neničte si zdraví. Když to nebudete kupovat, tak to nebudou vyrábět. Prostě to nekupujte. 

 

Joomla SEF URLs by Artio