Sidebar

13
st, pro

BLOGEE
Typography

Politické body sbírají pseudostrany, které se postavily na stranu ožralců. I mluvčí současného Zemana na hradě, nebo zemana na Hradě, nějaký pan Ovečka si k tématu zatwítoval. "Říše se rozhodla, že se v protektorátě nebude pít tuzemák. A basta!"

Upozornění. Toto není PR článek. Prostě mě sere ta česká malost.

Evropská unie totiž nedávno vydala prohlášení, ve kterém uvádí, že český tuzemák obsahuje rakovinotvornou látku a je třeba ho zakázat. Rumová tresť by měla být od dubna 2017 postupně zrušena a nahrazována jinou vhodnou látkou, která nebude ohrožovat lidské zdraví. Bohužel se má situace trochu jinak. Tohle EU řešila už od roku 2008, firmy si mohly zažádat o výjimku a mnoho firem to udělalo a dostaly je. A hádejte, co udělaly ty české... kulový. Evropská komise (EK) ale s tvrzením, že dojde k zákazu zdejší alkoholické speciality, nesouhlasí. Podle ní Češi panikaří naprosto zbytečně, jedná se totiž o další mýtus. Komise ve skutečnosti nebezpečnou látku nezakázala a měla by se jí zabývat až příští rok.

Rumové aroma, které je vyráběno zahříváním pyrolyzního oleje ze dřeva s oxidem manganičitým a kyselinou sírovou, obsahuje až 84 různých organických látek. V druhé polovině roku 2017 vědci z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnili studii, podle které rumová esence může obsahovat látky podezřelé z genotoxických účinků. Dle české hygieničky Evy Gottvaldové byly složky rumové esence rozděleny do 12 skupin a u čtyř z nich byla identifikována rizika. Dle Edwarda Braye, mluvčího Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), může ethanol, acetaldehyd, furan a některé další složky rumové esence způsobovat rakovinu.

Českým spotřebitelům, kteří si v tuzemáku hoví a hoví si i v kouření, uzeninách, pečivu a dalších laskominách, které je řadí v národ nejnezdravější na celém světě, chce někdo zase říkat, že je něco na rakovinu jak hnůj na pole? Česko se pyšní největším výskytem rakoviny tlustého střeva, což je přímá souvislost s tím co jíme a jak se stravujeme. 

Co obsahuje český Tuzemák, náhražka rumu? Melasový líh, Rumová tresť, Cukr, Barvivo: karamel, Vanilkové aroma. Existence tzv. tuzemského rumu je známa již z 19. století, kdy se začal vyrábět v regionu střední Evropy jako levnější náhražka tehdy velmi drahého kubánského rumu.

Jenže podívejme se na věc i z jiného úhlu, tedy na slovní spojení "levnější náhražka". Tuzemák od Božkova. půllitrová láhev v akci za 120,- Kč...ano to je přesně to oč tady jde. Levný alkohol bez valné kvality. Alkohol pro masy ožralců a bezdomovců. Nemluvím o důchodcích, kteří díky předchozím 50.ti letům ke kvalitnímu alkoholu neměli přístup a tak jsou tou náhražkou odkojeni. 

Ono se řekne kubánský rum. Ale co třeba Guatemalský ZACAPA CENTENARIO 23 se svými 40% v koulích? Vlajková loď mezi rumy, skutečný trendsetter. Guatemalský rum z panenského medu cukrové třtiny, který je destilován v destilační koloně a zraje systémem solera v nadmořské výšce 2300 metrů pod dohledem nejslavnější Master Blenderky, paní Loreny Vasquez. Během zrání je Zacapa postupně uložena do nevypálených i vypálených sudů po bourbonu, do sudů po Oloroso sherry a po sherry Pedro Ximénez. V průběhu zrání je blendována se staršími rumy a výsledkem je rum neobyčejných kvalit o průměrném stáří 6–23 let.

Narozdíl od ostatních rumů se Zapaca nevyrábí z melasy, ale z panenského medu. Na ruční sklizeň třtiny od února do dubna výrobce najímá až 3000 pracovníků. Třtina se zpracuje co nejrychleji lisováním cukrové šťávy, která se pak zpracuje tzv. evaporizací v panenský med s cukernatostí 70%. Ten dodává rumům oproti melase bohatší aroma. Z.C. 23 je vlajkovou lodí společnosti. Vzniká výrobou systémem Solera, tedy mícháním starších rumů s těmi mladšími (6-23) proto číslovka 23. V jedné láhvi lze rozeznat až 50 chuťových tónů (vanilka, med, sušené ovoce, pomerančové kůry..., tmavá čokoláda, rozinky, muškátový ořech...).

Jaký příběh má tuzemák? Maximálně ten, který je spojen s desítkami slepých po metanolové kauze. Nebo ten, kdy EU zakázala českým výrobcům používat název "Rum". 

Ano je pravda, že láhev Zacapa C 23 si pořídíte za 1200,- Kč a že jej do vánočního cukroví ze žalu asi lít nebudete, ale proč ne? Copak alkohol pijeme jako vodu? Nikoli. A je to stejné jako se vším. Kvalitní boty za 4000,- Kč oceníte, jakmile v nich budete chodit, kvalitní čerstvé mléko oceníte až když jej vypijete, kvalitní život pochopíte až když je pozdě. Nežerte a nepijte sračky. Máte na víc.

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio